Maximale leencapaciteit

Geplaatst op 19-07-2022


De maximale leencapaciteit zal altijd aan de hand van een aantal variabelen worden berekend. Daarbij wordt er door geldverstrekkers gekeken naar uw inkomsten en uitgaven. De bank gaat u geen geld uitlenen wanneer uw uitgaven hoger zijn dan uw inkomsten. Financiële problemen zullen dan ontstaan. Er is daarom een limiet gesteld aan hoeveel u kunt lenen.

Het maximum leenbedrag kan worden bepaald aan de hand van uw inkomen. Een onderpand kan ervoor zorgen dat u meer kunt lenen. Bij een hypotheek is er sprake van een onderpand. De leencapaciteit is ook afhankelijk van de waarde van het aan te kopen huis. Meestal geldt er een maximum van 1,25 keer de waarde van de woning. U mag zichzelf pas volledig eigenaar van de woning noemen wanneer de hypotheek helemaal is afgelost. De geldverstrekker krijgt zo het recht om de woning te verkopen, wanneer u de hypotheek niet meer kunt betalen. Dit verklaart ook waarom de rente doorgaans lager is bij een hypotheek dan bij een normale lening. Risico's worden bij de hypotheek afgedekt.

Per individu kan het verschillen hoeveel er geleend kan worden. Wanneer u al leent kunt u hierdoor minder lenen. Mensen met een tijdelijk dienstverband en zelfstandigen kunnen over het algemeen minder geld lenen. Vaak gelden er voor deze doelgroepen strengere voorwaarden.

Een hypotheekadviseur kan u adviseren wanneer u een hypotheek wilt afsluiten. Deze is ervaren en weet voor u een passende hypotheek te vinden.